Gunnarin jalan jäljillä
Onko Gunnarin Kartanon tarina sinulle tuttu?
Gunnar Laatio oli Euroopan suurimman sinkkikaivoksen johtaja. Sinkkikaivo sijaitsi Lampinsaaressa.
1950-luvulla kaivoksen välittömään läheisyyteen rakennettiin ainutlaatuinen kylä, sillä ympäri Suomea saapuneet työmiehet perheineen tarvitsivat luonnollisesti kodit ja erilaisia palveluja. Ja niin rakennettiin tämä idyllinen kylä, jonka mallina käytettiin englantilaisia puutarhakaupunkeja.
Aikanaan perheiden koot kasvoivat ja kylä alkoi täyttyä lasten leikeistä. Kaivoksen johtaja Gunnar Laatiolle perhe merkitsi kaikkea ja hänen toimestaan kylälle hankittiin muun muassa maauimala, urheilukenttä sekä koulu.
Oma koulu oli Gunnar Laatiolle erityisen tärkeä. Hän otti asiakseen käydä kouluhallituksessa pyytämässä lupaa rakentaa Lampinsaaren kylälle
6-opettajainen koulu. Lisäksi Kaivoskadun varrelle pystytettiin kyltti, johon oli kirjoitettu:
''Ajatte nyt Kaivoskylässä. Meillä on täällä paljon lapsia. Rakastamme heitä kaikkia, joten ajakaa varoen.''
Ristonahon kansankoulu aloitti toimintansa luvan saatuaan, ja koulu toimi ensin väliaikaisissa tiloissa Pyykadulla, ja myöhemmin rakennettiin Lampinsaaren kivinen koulu, joka oli koulutoiminnassa lähes 70 vuotta.
Koulun toiminta päättyi joulukuussa 2020, jolloin oppilaat siirtyivät Vihannin yhtenäiskouluun. Koulukiinteistön jäädessä tyhjilleen kylän aktivistit halusivat pelastaa koulurakennuksen sekä turvata kylän tulevaisuuden.
Näin syntyi idea Gunnarin Kartanosta, ja nyt se on olemassa.
Toimintaamme ohjaa kaivoksen johtaja Gunnar Laation ideologia: kyläkulttuuri kuuluu kaikille ja yhteisöllisyys on voimavaramme.