Koulun historia

Lampinsaaren kylä rakennettiin 50-luvulla Kaivoksen aloittaessa toimintansa alueella. Työmiehet perheineen tarvitsivat tietenkin kodit ja palvelut, ja niin rakennettiin kylä jonka  mallina käytettiin englantilaisia puutarhakaupunkeja.

Perheet kasvoivat, ja kylä alkoi täyttyä lapsista. Heitä ajatellen kylälle hankittiin maauimala, urheilukenttä ja koulu. Kaivoksen johtaja Gunnar Laatio kävi itse kouluhallituksessa pyytämässä Lampinsaaren kylälle lupaa rakentaa 6-opettajainen koulu. Kaivoskadun varrelle pystytettiin kyltti, johon oli kirjoitettu ''Ajatte nyt kaivoskylässä. Meillä on täällä paljon lapsia. Rakastamme heitä kaikkia, joten ajakaa varoen.'' 

Ristonahon kansankoulu aloitti toimintansa luvan saatuaan, ja koulu toimi ensin väliaikaisissa tiloissa Pyykadulla, ja myöhemmin rakennettiin Lampinsaaren kivinen koulu, joka oli koulutoimi nnassa lähes 70 vuotta. 

Koulun toiminta päättyi joulukuussa 2020, jolloin oppilaat siirtyivät Vihannin yhtenäiskouluun. Koulukiinteistön jäädessä tyhjilleen   kylän aktivistit halusivat pelastaa koulurakennuksen sekä turvata kylän tulevaisuuden. 

Näin idea Gunnarin Kartanosta syntyi, ja nyt se on rakenteilla.